Tips vooraf:
- Zorg dat de grond goed los is en blijft. Loop over planken of leg tegels neer.
- Schoffel de tuin of wiedt deze regelmatig vóór het onkruid zaad zet. Dit voorkomt de vorming van een zaadbank die steeds weer voor nieuw onkruid zorgt (zie ook maart).
- Plant niet ieder jaar hetzelfde gewas op de zelfde plaats (vruchtwisseling).
- Sommige tuinen op het complex bestaat uit kleigrond. Daarom is het goed de tuin voor de winter te spitten zodat de vorst de kluiten breekt.
- Leg een composthoop aan bestaande uit (ongekookte) groenteresten en tuinafval met uitzondering van zaaddragend onkruid. Het is jammer dit afval in de container te storten. Na gedeeltelijke vertering kan de verkregen compost worden ondergespit. Dit verbetert de structuur van de grond (zie ook oktober).
- Heeft u vragen, aarzel dan niet tuinders met ervaring aan te spreken. Dit kan teleurstellingen voorkomen.
Het volgende schema van maandelijkse werkzaamheden is vooral in het vroege voorjaar afhankelijk van de weersomstandigheden (vorst of zacht weer).
Januari
- Bestel zaden.
Februari
In de kas kunnen plantjes van spitskool, bloemkool, sla en andijvie gezet worden. Ze zijn bv. te koop bij tuincentra.
- Voor vroegere oogst kunnen aardbeien in een tunnel worden geplaatst.
- Groenten die kunnen worden voorgezaaid in een koude bak zijn spinazie, raapsteeltjes, radijs en snijsla.
Maart
- Peulvruchten en mais kunnen nu worden voorgezaaid, buiten onder glas en binnen in bakjes. Laat de bonen/erwten eerst minstens enige uren (tot opzwelling) weken in lauw water. Poot ze ongeveer 2 cm diep. Als ze ±8 cm hoog zijn kunnen de plantjes de volle grond in. Geef de mais na het uitplanten veel mest!
- Houd onkruid in de gaten. Schoffel op droge, zonnige dagen voor maximaal resultaat. Vijl uw schoffel regelmatig zodat hij goed scherp blijft.
April
De populaties naakt- en huisjesslakken nemen door de warmte en voorjaarsregen toe. Vang ze weg of strooi korrels om uw gewas te beschermen.
- Zaai pompoenen en courgettes.
- Wortelen die laat in de maand worden gezaaid moeten tegen wortelvlieg beschermd worden. Het beste is de plantjes af te schermen met vliesdoek Laat dit gerust zitten want in augustus komt de volgende generatie van de wortelvlieg er aan.
- Aardappelen kunnen nu de grond in.
- Blijf sla, radijs en bietjes zaaien in kleine hoeveelheden. Zo wordt voorkomen dat alles tegelijk klaar is.
- Prei, broccoli, bloemkool, boerenkool, winterkool en spruitjes kunnen eveneens buiten worden gezaaid.
Mei
- Knijp de toppen uit de tuinbonen zodra ze volop bloeien. Dit om (zwarte) bonenluizen te weren.
- Houdt jonge groenteplantjes vochtig maar niet te nat.
- Aardappelen kunnen aangeaard worden.
- Leg, indien gewenst, stro rond de aardbeien.
- Dief tomaten door de zijscheuten uit de bladoksels te verwijderen.
- De preiplantjes kunnen worden uitgeplant.
- In de tweede helft van de maand kunnen pompoenen en courgettes buiten worden geplant.
- Eveneens kunnen vanaf de tweede helft van de maand (na de ijsheiligen) pronkbonen en sperziebonen ter plekke worden gelegd (gepoot).
Juni
Rupsen van het koolwitje komen nu uit. Inspecteer daarom de onderzijde van de bladeren regelmatig op vraat en de aanwezigheid van rupsen! Gebruik eventueel een fijnmazig net.
- Pronkbonen, stok- en stambonen kunnen nog buiten worden gelegd (gepoot).
- Veldkomkommers en tomaten kunnen ook buiten gezet worden. Rijping (kleuring) van tomaten en aubergines op de koude grond kan zeer teleurstellend zijn bij koel en vochtig weer.
- Tot augustus kan Chinese kool worden gezaaid.
- Verwijder door schimmel aangetaste aardbeien, maar gooi ze niet op de composthoop. Aardbeien produceren talrijke uitlopers. Ze kunnen worden verwijderd of gebruikt als nieuwe planten.
- Blijf tomaten dieven.
Juli
- Oogst uien wanneer de bladen geel zijn en laat ze drogen.
- Nu kan ook de laatste winterkool worden geplant.
- Bescherm zomerbloemkool. Bedek de groeiende kooltjes met geknikte buitenste bladeren om bruin worden tegen te gaan
Pluk en droog kruiden zoals rozemarijn en tijm. Ze kunnen drogen. Leg ze niet in de zon te drogen. De kleur en veel aroma gaan verloren. Dit geldt ook voor droogbloemen.
Geoogste aardappelen (oogsten als het blad afgestorven is, bij voorkeur na droog weer dan zijn ze mooi schoon en ook al droog) moeten eerst drogen voordat ze opgeslagen worden. Ook hier geldt: leg ze niet in de zon, dan worden ze groen en giftig.
Augustus
- Zet -indien gewenst- nieuwe aardbeiplanten.
- Oogst de mais als de kolven een bruine kwast krijgen.
Biologische bemesting
Zaai nu –indien gewenst- groenbemesters op braakliggende grond. Koolzaad en mosterd zijn snelgroeiende gewassen, die in het najaar (oktober) VOOR ze gaan bloeien moeten worden ondergespit.
Hierna kunt u andere groenbemesters zaaien die overwinteren, zoals wintertarwe, veldbonen of voederwikke. Breedwerpig zaaien en inharken.
September
- Begin met het planten van in het voorjaar bloeiende bollen.
- Plant knoflook in september. De plant heeft een koude periode nodig.
- In de kas kan begonnen worden met het opruimen en winterklaar maken.
Oktober
Het is nu de tijd op te spitten. Hoe meer tijd de grond krijgt om door vorst en winterse omstandigheden ‘bewerkt’ te worden, des te beter. Organisch materiaal zoveel mogelijk -met uitzondering van zaaddragend onkruid- onderspitten. Dit verbetert de structuur van de grond.
November
Maak haast met het spitten van de tuin als dat nog niet is gebeurd (vóór de vorst).
- Als u nestkastjes heeft hangen moet u ze nu schoon maken (tegen schimmel en ander ongedierte).
- Snoei het klein fruit. Bramen en zomerframbozen: verwijder de takken die vrucht gedragen hebben. Bessen: houd het hart van de struik open en geef ze kalk.
- Boerenkool, spruiten en prei kunnen in de winter (ook) worden geoogst.
U kunt nu kalk strooien. Kalk bindt zich aan de grond, waardoor deze meer uit elkaar valt. Dit bevordert de opname van zuurstof doordat de waterdoorlaatbaarheid van de grond verbetert. Kalk gaat verzuring van de grond tegen (tegen mosvorming). Bemesten met paarden/ koemest of champignonmest zodat de structuur van de grond verbeterd!
December
Kom regelmatig op uw tuin om polshoogte te nemen. Stormschade en wateroverlast kunnen ook voor uw medetuinders gevolgen hebben.